Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ  ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει το Σωματικό Βάρος, τον Σ. Διαβήτη, την Αρτηριακή Πίεση, το Μεταβολικό σύνδρομο και την πιθανότητα Στεφανιαίας Νόσου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές στο περιοδικό Heart (του BMJ) συνδέει, για πρώτη φορά, την κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών με την Καρδιακή Ανεπάρκεια σε άντρες άνω των 45 ετών.

Η μελέτη ήταν προ-οπτική και παρακολούθησε περισσότερους από 42.000 άντρες μεταξύ του 1998 και του 2010, στην Σουηδία.

Όσοι από αυτούς κατανάλωναν περισσότερα από 2 αναψυκτικά με ζάχαρη παρουσίασαν 23% μεγαλύτερη συχνότητα Καρδιακής Ανεπάρκειας από όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αυτού του είδους τα αναψυκτικά.

http://heart.bmj.com/content/early/2015/10/19/heartjnl-2015-307542.full

Καρδιακή ανεπάρκεια ονομάζεται η μείωση της ικανότητας της καρδιάς να στέλνει όση ποσότητα αίματος χρειάζεται το σώμα.

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν Καρδιακή Ανεπάρκεια. Οι συνηθέστερες είναι η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση και ακολουθούν ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βαρειές βαλβιδοπάθειες και άλλες παθήσεις.

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη τον Ιούλιο, στο JACC Heart Failure, αναφέρεται ότι όποιος ηλικιωμένος (με μέσο όρο ηλικίας τα 75) δεν καπνίζει, δεν έχει παχυσαρκία  (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος από 30), και βαδίζει με ρυθμό πάνω από 5 χιλιόμετρα τη ώρα, παρουσιάζει μικρότερη επίπτωση Καρδιακής Ανεπάρκειας. Σ’ αυτή την μελέτη παρακολούθησαν σχεδόν 4.500 ανθρώπους για 21 χρόνια στις Η.Π.Α..

http://heartfailure.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=2375099&resultClick=3

Υπ’ όψιν ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία αναφέρει ότι τα συνήθη αναψυκτικά σε μεταλλικό κουτί περιέχουν περίπου 7 με 8 κουταλάκια του γλυκού προστιθέμενα ζάχαρα. Αυτά είτε είναι φυσικά ζάχαρα (π.χ. ζάχαρη ή μέλι) είτε περιέχουν χημικά κατασκευασμένα ζάχαρα (π.χ. σιρόπι φρουκτόζης αραβοσίτου). Οι άνθρωποι που πίνουν αρκετά από αυτά παίρνουν πολλές θερμίδες που προέρχονται από ζάχαρη και επιπλέον αυξάνεται και το βάρος τους.

Σύμφωνα με το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) τα φαγητά και αναψυκτικά που περιέχουν άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, χωρίς θερμίδες, όπως την Σακχαρίνη, την Ασπαρτάμη, την Acesulfame-K, την Neotame, την Sucralose επιτρέπονται, φτάνει να μην αυξηθούν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται με αυτά τα φαγητά και αναψυκτικά.

Όσον αφορά την Στέβια, αυτή χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκριθεί εδώ και 4 χρόνια.

Το FDA από το 2008 ενέκρινε μόνο την ουσία Rebiana που είναι μέρος πολύ καθαρού εκχυλίσματος του φυτού Στέβια και την χρησιμοποιούν οι εταιρίες Κόκα και Πέπσι Κόλα. Δεν έχει εγκρίνει όμως μέχρι στιγμής όλο το εκχύλισμα του φυτού γιατί δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες για αυτό. Να υποθέσουμε ότι το FDA έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από αυτές τις εταιρίες κολοσσούς ;

www.fda.gov/AboutFDA/Transparency/Basics/ucm214864.htm

Τελικό συμπέρασμα: Αν επιθυμήσουμε κάποιο αναψυκτικό να προτιμήσουμε αυτά που έχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες, όπως την Σακχαρίνη, την Ασπαρτάμη και την Στέβια.

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :